Op avontuur in het donker

Voor ons is het in deze periode altijd de dagen aftellen tot er weer meer daglicht is. Sterker nog ik zelf heb een afstreep lijstje tot de laatste dag van maart. Toch proberen we er ook in de dagen dat we onze paarden soms alleen in het weekend in  het daglicht zien, er het beste van te maken. Onze instelling is sowieso veel plezier maken met de paarden. Dus laten we ons niet remmen door het donker. Wel goed voorbereid natuurlijk en vooral heel  goed zichtbaar.

 

Paarden kunnen beter in het donker zien dan wij mensen. Dus dat is al een voordeel. Ook merken we dat ze het reuze fijn vinden om ’s avonds nog even lekker de benen te strekken.  

 

Op onze donkere avonturen kiezen we er wel heel bewust voor om drukke wegen te vermijden. Veiligheid voor alles. Ook al kunnen wij andere weggebruikers zien, betekent dit nog niet dat zij ons ook kunnen zien.  

 

 Verder laten we de paarden even rustig wennen aan het donker. Vaak kiezen we voor een wandeling naast het paard, maar soms rijden we ook kleine stukjes. Altijd alleen in stap en op voor ons bekend terrein zonder hobbels en bobbels.

 

 Onze paarden zijn gewend om mee te gaan op stap en wij merken dat het donker ze niet bang maakt, maar dat ze juist heel gefocust zijn op de begeleider. Er is minder voor ze om te zien, dus dat schaap in de verte of de vuilnisbak langs de weg merken ze niet op. Wel zijn ze heel geconcentreerd op waar ze hun voeten neer zetten. Prachtig om te zien.

 

 We zorgen dat we goed zichtbaar zijn als we in het donker vertrekken. We lichten op als echte kerstbomen met lichtjes en reflectiemateriaal. Ook hebben we een zaklamp mee om onze weg te vinden en om naderend verkeer te waarschuwen. Wel belangrijk om noch opkomend verkeer, noch je paarden in de ogen te schijnen. Als we de zaklamp niet perse nodig hebben klikken we deze weer uit. We hebben het idee dat de paarden beter aan het donker wennen zonder te veel licht dichtbij de ogen.

 

Op deze manier kunnen we toch nog een blokje buiten om doen in plaats van alleen maar een rondje door de bak. Zeker nu de paarden minder op de wei komen (mijn paarden staan wel 24/7 buiten met grote schuilstal) merk ik dat ze wat afwisseling goed kunnen waarderen. Het houdt koppies ook gezond.

 

 Dus wellicht leuk om ook eens een uitstapje in het donker te wagen. Is het niet vertrouwd met je paard of vind je het zelf spannend? Geen zorg. Nog 15 weken en dan gaan we weer over naar de zomertijd...

 

Op de Foto demonstreert Barron de pasvorm van een veiligheidsvestje!

 

 

 

Groeten Saskia

 

De Paardenbox

 

Contact opnemen?

 

info@depaardenbox.com

https://www.facebook.com/DePaardenbox/

KVK 74122495